När det gäller markplanering för städer så har cykelbanor blivit ett vanligare inlag och hänsynstagande. Allt fler väljer cykeln istället för bilen, särskilt i de större städerna. I Stockholm har cyklandet ökat explosionsartat de senaste tio åren. Men även om entusiasmen är på top så är inte vår huvudstad den cykelvänligaste staden att cykla i. Den hittar du istället i vårt södra grannland. Köpenhamn och nio andra städer trängs nämligen på den här listan över städer som med fördel kan upptäckas från cykelsadeln.

1 Köpenhamn i Danmark

I Köpenhamn satsade man tidigt på att bygga ut cykelbanor. Resultatet är över 400 km med cykelbanor. Dessutom utrustas staden nu med motorvägar speciellt avsedda för cyklar. som förbinder Köpenhamn med närliggande städer. Allt detta gör staden till världens mest cykelvänliga.

2 Amsterdam i Nederländerna

När man helt spontant nämner cykling och storstäder tänker många av tradition på Amsterdam eller Peking. Amsterdam är ändå staden som tar sig in på vår lista och här hittar du fler cyklar än invånare. Den används till och från jobbet, liksom av turister som helst och smidigt valt att se staden på två hjul.

3 Utrecht i Nederländerna

Japp, alla älskar cyklar i Nederländerna. Precis som Danmark är landet platt vilket är en förmodad förklaring. Utrecht påminner om påminner om Amsterdam i sin inställning till cykeln men det är också en stad med ambitioner. Staden vill nämligen bli världens cykelvänligaste stad så här får Köpenhamn se upp.

Strasbourg precis som Utrecht (i bilden ovan) är en av världens cykelvänligaste städer.

4 Strasbourg i Frankrike

Strasbourg slår Köpenhamn. Här finns nämligen 480 km cykelbana att tillgå så det är bara att cykla på. Utöver det har staden utvecklat ett väl utbyggt system för lånecyklar, vissa av dem är till och med utrustade med barnstolar.

5 Malmö i Sverige

Malmö har ungefär lika mycket cykelbanor som Strasbourg. Dessutom är närmare 30 korningar utrustade med sensorer som varnar biltrafiken för cyklister som är i antågande. Längs cykelvägarna hittar du också luftpumpar med jämna mellanrum.

Trevlig tur!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 + tjugo =