Våren kommer snabbare än man tror och visst finns det saker man kan börja planera inför eventuella trädfällningar redan nu.

Än är det vinter, men det är ingen anledning till att inte sätta igång med planeringen inför vårens plantering och trädgårdspyssel.

Våren kommer snabbar än man och plötsligt dyker de första blommorna upp från jorden.

Nåja, alla saker kan vi inte sätta igång med nu men några. Som att börja planera örter och vissa grönsaker. I alla fall de som är lite särskilt anpassningsbara. Ljuset är egentligen det enda hindret och för att motverka det kan man ju köpa LED-belysning för att hjälpa plantorna på traven. Det enda du bör ha lite koll på innan du börjar plantera är att de ska ha utrymme att växa och du kan inte ha dem ute förrän frosten har släppt. I Sverige brukar frosten släppa mellan 15 april – 1 maj för de södra delarna och i norr sker det mellan första maj till början av juni.

Det är viktigt med rätt ljus på växten. LED eller inte så behöver växterna både näring och ljus för att klara sig.

En rolig sak att planera inför är att plantera saker som du sedan själv kan använda. Varför inte några goda sockerärtor? Eller örter? Börja med att skriva upp grönsaker och örter som du gillar på en lista. Utgå från den när du sedan ska bestämma dig för vad du ska plantera. Kontrollera också att det är möjligt för dig att odla dem, eller planera och ge växterna de förutsättningar de behöver för att växa. Annars kommer du bara att bli besviken senare. Det är trots allt rätt många läckerheter som kräver lite mer solljus än vad vi här i norr har. Men det kanske går att ordna?

Om du har en trädgård och vill plantera ett träd går det att göra mer eller mindre året runt i Sverige. Däremot är det en fördel om det går att gräva i marken.
En annan liten tumregel är också att träden ofta har lättare att leva och frodas i Sveriges södrare delar än i det norra. Vilket beror på vårt klimat. Vintern och kylan i våra norra delar gör det ju svårare för träd att trivas rent generellt.

Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 × tre =