Tjälen har precis lagt sig vilket också betyder att frosten har kommit. Och nej, vi menar inte uppföljaren till Disney-filmen. Precis som sommaren har dagg på morgonen så har vintern frost. Det är dagg som frusit eftersom temperaturen nått nollpunkten, då fryser vattnet från att ha varit  ånga till att övergå till fast form.

Frost finns i olika varianter, delvis beroende på var de uppstått och under vilka omständigheter.

Nedfall är till exempel orsaken till beläggningen av is som ser vi en kylig morgon.

Rimfrost

Rimfrost är en vanlig form av frost som kan skapa fascinerande mönster beroende på en mängd miljöfaktorer. Detta inträffar vanligen efter en klar, kylig natt, på samma sätt som dagg. Rimfrost är sammansatt av sammankopplade kristallerna eftersom de sitter på föremål som grenar, växter och ledningar.

Det finns två varianter av rimfrost: vit frost och fjäderlätt frost. Vit frost bildas när dagg bildas på ett objekt och sedan fryser. Fjäderlätt frost har ett spjutlikande utseende och inträffar när dagg uppstår samtidigt i en miljö där temperaturen redan är under noll. Ju mer fukt som finns i luften, desto mer imponerande kommer den fjäderlätta frosten att vara. Ibland kan frostspjuten bli så tjocka att de misstas för snö.

Fönsterfrost

fjäderlätt frost

Fjäderlätt frost är spjutliknande till utseendet.

Fönsterfrost påminner till utseendet om en ormbunke till mönstret. Den uppstår när det är värmt på den ena sidan av glaset och kallt på den andra. Då fryser vattnet till fantastiska mönster. Eftersom de flesta husfönster idag är minst dubbelfönster är inte fönsterfrost lika vanligt som det en gång brukade vara.

Underkyld frost

Egentligen är inte den här sorten frost alls. Underkyld frost är underkylda vattendroppar som snabbt fryst till is när de kommit i kontakt med ett föremål.  De uppstår till exempel efter en lång period av dimma.

Dimman är underkyld men eftersom vattendropparna saknar kärna fryser de inte till is förrän de träffar något annat objekt. Det leder till supersnygga mönster och formationer.

Frostblommor

Är mycket sköra och mycket ovanliga. De kräver väldigt speciella förhållanden för att kunna utvecklas. De uppstår dels när marken inte har frusit till utan fortfarande är blöt och fuktig. Saven i olika träd expanderar när den fryser vilket gör att tunna sprickor bildas, genom dem reagerar vätskan i kontakt med kylig luft. Då bildas kronblad som av frost som är anledningen till att de kallas frostblommor. Dessa formationer är otroligt känsliga och går lätt sönder vid beröring. Lättast hittar du dem i skuggiga områden under den sena hösten – tidiga vintern.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 − tretton =