Den här gången tänkte vi gå igenom lite olika jordtyper. Det är särskilt viktigt att veta när det man ska plantera och plantera om sina trädgårdsväxter. Precis som med mat så föredrar olika växter olika jord. Variationerna här uppe i norra europa är inte så stora som på alla andra ställen men de finns ändå och särskilt om när man håller på med inneväxter.

Sandig jord. Den här jordarten innehåller, precis som namnet föreslår en hel del sand. Den är torr vid beröring och har svårt att hålla kvar vattnet. Istället rinner det snabbt igenom vilket gör att många plantor har svårt att suga i sig nödvändiga näringsämnen. Den stora fördelen med sandig jord ligger istället någon helt annan stans nämligen i att den snabbt värms upp vilket vissa växter gillar.

Såhär vet du om du arbetar med sandig jord: Fukta jorden och försök sedan att rulla ihop den till en boll. Det kommer inte att gå med sandig jord istället kommer den bara att bli till smulor.

Finkorning jord. Den här jorden är inte alls lika lättarbetad som sandig jord. Den behåller också vatten längre men fortfarande inte tillräckligt för många växter. En annan nackdel är att den lätt blir kompakt därför bör du undvika att använda den där människor går.

Så vet du om du arbetar med finkamning jord: När du försöker rulla ihop den kommer du inte kunna bilda en boll men du kommer bli smutsig på fingrarna.

Lerjord. Till skillnad från de tidigare två är lera jättebra på att lagra vatten och därmed näring. Lerjord känner du igen eftersom den är klibbig när den är blöt och smidig när den är torr. Den tar däremot lång tid att värma upp och är något svårarbetad.

Så vet du om du arbetar med lerjord: Du kan lätt rulla ihop den till en boll.

Torv. Den här jorden är också rik på vatten, näring och organiska material. På sommaren kan torv bli väldigt torr och rent brandfarlig. Fördelen är dess näringsrikedom som kommer väl till pass när det blir varmt. När de regnar så skyddar torven dessutom rötterna.

plus att de under torka skyddar rötter

Så vet du om du arbetar med torv: Den går att rulla ihop, den är också lite svampig i konsistensen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 × två =